вівторок, 12 січня 2016 р.

Інтернет на швидкості світла або що ж таке Li-Fi

Незабаром у широко поширеного бездротового зв'язку Wi-Fi може з'явитися альтернатива - технологія Li-Fi, розробляється фахівцями з Единбурзького університету (Великобританія) під керівництвом професора Гаральда Хааса (Harald Haas).

На відміну від мереж Wi-Fi, в яких дані передаються по радіоканалах, Li-Fi передбачає обмін інформацією за допомогою світла. Для цього пропонується з високою частотою змінювати інтенсивність світіння світлодіодних ламп (LED): коливання відбуваються настільки швидко, що просто непомітні для людського ока. Для реєстрації закодованих таким чином пакетів даних застосовується спеціальний фотодетектор.

У 2011 році пан Хаас продемонстрував, як за допомогою настільної світлодіодної лампи можна транслювати високоякісне відео по бездротовому зв'язку. В ході презентації він перекрив світловий потік долонею - відтворення відразу ж зупинилося.
Відзначається, що під час торішньої демонстрації Li-Fi пропускна здатність становила 10 Мбіт/с. Зараз вченим вдалося досягти результату в 130 Мбіт/с, а в перспективі, як очікується, буде взято рубіж в 1 Гбіт/с.

Дослідники відзначають, що прототип системи не вимагає ні дорогих компонентів, ані якихось антен. Технологія може знадобитися там, де по тим чи іншим причинам небажано використання радіохвиль, а прокладка кабелів скрутна. Правда, Li-Fi має суттєве обмеження: між джерелом світла і приймачем повинна забезпечуватися пряма видимість.
Посилання на джерело інформації

Немає коментарів:

Дописати коментар